Prezident dal stranám čas do konca budúceho týždňa

21.10.2011 Bratislava

BRATISLAVA 21. októbra (WEBNOVINY) - Parlamentné strany majú čas do konca budúceho týždňa na prijatie novely ústavy, ktorá umožní prezidentovi poveriť ďalším výkonom funkcie kabinet, ktorý stratil dôveru parlamentu.

Novela ústavy by mala takisto taxatívne vymenovať právomoci, ktorými by takáto vláda mala disponovať. V opačnom prípade bude konať prezident sám.

Uviedol to dnes prezident Ivan Gašparovič po rokovaní s predsedami parlamentných strán Smer-SD, SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd.


Novela ústave na programe dňa

Národná rada SR by podľa jej predsedu Pavla Hrušovského mala ešte dnes schváliť novelizáciu ústavy, podľa ktorej by prezident SR mohol poveriť vládu vykonávaním funkcie po vyslovení nedôvery v parlamente. Návrh ústavnej zmeny už schválil parlamentný ústavnoprávny výbor. Ešte dnes by o návrhu mala rozhodnúť aj vláda. „Ak to chceme schváliť ešte dnes, vláda si nemôže dovoliť nezasadnúť. Vláda by si mohla osvojiť, aby tento návrh bol prerokovaný v skrátenom legislatívnom konaní,“ uviedol pred novinármi.Zmena ústavy nie je podľa Hrušovského želaním jednej politickej strany.

„To musí byť širšia zhoda, aj preto sú také intenzívne politické rokovania, ktoré znamenajú možno viac ako je riešenie tejto krízy. Zmenou ústavy neriešime aktuálny stav, ale predvídame, že takáto situácia môže vzniknúť aj v budúcnosti,“ povedal.

Hrušovský cíti zodpovednosť, aby tento text nebol spontánny, chaotický, ale aby bol precízne ústavnoprávne vypracovaný.

Hrušovský odmieta návrh predsedu Smeru-SD Roberta Fica, aby vláda len kúrila a svietila.

„Odmietam takýto smiešny názor,“ zdôraznil. Podľa neho nemôžu prijať ústavnú zmenu, ktorá z vlády urobí nefunkčný orgán. „Vláda musí mať svoju legitimitu a práva dané ústavou. Predkladať, robiť nevyhnutné rozhodnutia, ktoré zachovajú chod štátu. Bol by som nerád, keby sme z vlády robili nenáležitý výkonný orgán moci. Za také riešenie by som nehlasoval,“ dodal.

Ústavnoprávny výbor podľa jeho predsedu Radoslava Procházku predložil návrh novely ústavy, ktorého obsahom je zakotvenie možnosti prezidenta republiky poveriť odvolanú vládu výkonom jej funkcie až do vymenovania novej vlády, avšak výlučne v obmedzenom rozsahu, slúžiacom zabezpečeniu základného chodu štátu. „Ústavné kompetencie sa okresávajú na nevyhnutné minimum, pričom zákonné kompetencie bude vláda vykonávať len s predchádzajúcim súhlasom prezidenta. Tento návrh bol výborom schválený jednomyseľne," povedal Procházka pre agentúru SITA.
 

Vyberte región

mark